Konopná múka: Takto si z nej pripravíme chrumkavú pizzu!

Konopná múka: Takto si z nej pripravíme chrumkavú pizzu

Konopná múka je prísada, ktorú možno použiť do ktoréhokoľvek receptu, kde je múka jednou z prísad. Môžeme ju zmiešať s inými múkami na prípravu chleba, muffinov a sušienok. Je však vynikajúca aj do cesta na pizzu, gofry palacinky, alebo klasické palacinky. Niekoľko polievkových lyžíc konopnej múky môžeme pridať aj do polievok, prívarkov, a takto im prepožičať extra chuť. 

Konopná múka síce obsahuje menej bielkovín, ako napríklad bielkovinové prášky, avšak je mimoriadnym zdrojom vláknin, vitamínov a minerálnych látok. Okrem toho obsahuje aj značné množstvo mastných kyselín. Vzhľadom na to, že múka má mierne orieškovú chuť, cesto na pizzu dostane jej použitím mimoriadnu príchuť. Predstavíme vám jeden recept na chrumkavú pizzu, ktorá sa trochu líši od bežného receptu, pretože sa nepripravuje z kysnutého cesta.

Chrumkavá pizza z konopnej múky

Prísady:

  • 1 šálka ľubovoľnej múky, najlepšia je celozrnná múka
  • 1/4 šálky konopnej múky
  • 1 čajová lyžica soli
  • 1 čajová lyžica sušeného oregana
  • 1-2 štipky čierneho korenia
  • 2 mierne vyšľahané vajcia
  • 2/3 šálky mlieka

 

Príprava:

Rúru na pečenie predhrejeme na 200°C. Formu na pizzu, alebo plech na pečenie jemne potrieme olejom.

Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, oregano a čierne korenie. Pridáme vyšľahané vajcia a mlieko a dôkladne vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme na potrebnú veľkosť (podľa formy, alebo plechu) a preložíme do vymazanej formy na pizzu, alebo na plech. Pečieme v rozohriatej rúre 20-25 minút. Po uplynutí tohto času cesto vyberieme, potrieme ľubovoľnou omáčkou, na ktorú máme práve chuť, posypeme nastrúhaným syrom. Následne cesto vložíme opäť do rúry a pečieme, kým sa syr neroztopí na povrchu pizze. Podľa výberu môžeme na pizzu naložiť hríby, čerstvú bazalku, alebo čokoľvek, čo zvykneme bežne mať na nej. 

Podobné recepty: