Ashwagandha a jej sila: neuveríte, čo všetko dokáže!

ashwagandha

Ashwagandha je neuveriteľne zdravá liečivá rastlina. Vynikajúco prospieva telu a duši, navyše jej zdravie chrániace účinky potvrdili mnohé výskumy.

V indii sa táto liečivá rastlina používa už viac ako 3000 rokov na zmiernenie stresu, zvyšovanie hladiny energie a zlepšenie koncentrácie, avšak ashwagandha má aj mnohé iné priaznivé účinky, ktoré sme ešte ani nespomenuli.

Čo je ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) je liečivá rastlina, mimoriadne uznávaná v indickej ajurvédskej medicíne, jedna zo zoznamu Medhya Rasayana. Tieto liečivé rastliny zvyknú používať samostatne, alebo v kombinácii s inými. Withania somnifera pochádza z Indie a Severnej Afriky, extrakt a prášok z koreňa a listov tejto rastliny sa používa na liečbu rôznych chorobných stavov. Vôňa koreňa rastliny pripomína vôňu koňa (“ashwa”), odtiaľ pochádza aj jej pomenovanie. Povrávalo sa, že kto ho konzumuje, tomu prepožičia silu koňa. Koreň vďaka jeho tvaru často nazývajú aj indickým ženšenom, i napriek tomu, že so spomínanou rastlinou nemá nič spoločné. Bobuľovité plody pripomínajú čerešne, preto sú aj často nazývané ako zimné čerešne. Vzhľadom na to, že majú upokojujúce účinky, pomáhajú zlepšovať spánok, dostali názov Withania opojná.

Aké účinné látky obsahuje?

Biologicky aktívnymi chemickými zložkami tejto rastliny sú alkaloidy, rastlinné steroidy a saponíny. Alkaloid witaszomin je zosilňovač chuti do jedla a metabolizmu, sedatívum a vo vyšších dávkach anestetikum. Withanolid má antiseptické (dezinfekčné), protizápalové a protinádorové vlastnosti. Vďaka steroidným glykozidom táto liečivá rastlina zmierňuje stres a posilňuje imunitný systém. Ďalšími jej účinnými látkami sú somniferín upokojujúci svalstvo a skopoletín, ktorý vynikajúco zmierňuje kŕče. Obsah cholínu zaisťuje zdravie nervového systému a svalstva, a normálny metabolizmus. Ďalšou jeho zložkou je rutín, ktorý ako silný antioxidant neutralizuje voľné radikály, poškodzujúce organizmus, oslabujú imunitný systém, a ktoré môžu byť sú zodpovedné za vznik cievnych ochorení, starnutie kože, rakovinu a rôzne zápaly. Rutín poskytuje ochranu pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Klasické použitie

Koreň ashwagandhy disponuje tonizujúcimi, diuretickými účinkami, ďalej účinkami spaľujúcimi tuky, ide o afrodiziakum, no používa sa aj v prípade zápchy, nespavosti, reumy, dny, vredov, koliky a akné. Listy rastliny sú horké, odporúčajú sa v prípade horúčky a bolestivých opuchov, zatiaľ čo semená majú antiparazitárne účinky.

Extrakt z koreňa má priaznivé účinky vďaka schopnosti napodobňovať GABA. GABA, známa pod menom kyselina maslová, je najdôležitejším neurotransmiterom centrálneho nervového systému a zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii činnosti nervových buniek.

Z mnohých štúdií vyplynulo, že ashwagandha spomaľuje, zastavuje, resp. zvracia neuronálnu atrofiu, a preto je možné použiť ju na v prípade liečby Alzheimerovej, Parkinsonovej, Huntingtonovej choroby a iných neurodegeneratívnych porúch v ktoromkoľvek štádiu ochorenia. Rovnako je možné rastlinu použiť proti hystérii a úzkosti, môže zlepšiť činnosť mozgu a pomôcť v boji proti depresii.

Početné štúdie ukázali, že ashwagandha znižuje hladinu krvného cukru. Jeden z testov v skúmavke potvrdil, že zvyšuje sekréciu inzulínu. V rámci výskumu a sledovania pacientov so schizofréniou, v trvaní štyroch týždňov, vedci zistili, že priemerné hladiny krvného cukru nalačno u liečených pacientov vykázali pokles 13,5 mg/dl, v porovnaní s pacientmi liečenými placebom, kde bol pokles iba 4,5 mg/dl.

Testy v skúmavkách, vykonané v rámci testov na zvieratách, ukázali, že ashwagandha podporuje indukciu apoptózy, čo je v podstate programovaná smrť rakovinových buniek. Konzumáciou rastliny sa rakovinové bunky stávajú menej rezistentnými na apoptózu.

Withania somnifera znižuje hladiny kortizolu. Kortizol, nazývaný tiež ako „stresový hormón“, je produkovaný nadobličkami ako reakcia na stres, resp. keď je hladina krvného cukru príliš nízka. Vo výskume dospelých osôb trpiacich chronickým stresom, sa u tých, ktorí užívali ashwagandhu, sa významne znížila hladina kortizolu v porovnaní s kontrolnou skupinou. U tých, ktorí užívali najvyššiu dávku, v priemere o 30%. Z výskumu osôb trpiacich chronickým stresom bolo zistené, že u pacientov užívajúcich Withaniu opojnú sa úzkosť a nespavosť zmiernila v priemere o 69%, v porovnaní s 11% poklesom v skupine užívajúcej placebo.

Indická čerešňa môže zvýšiť produkciu testosterónu a zvýšiť plodnosť u mužov. U mužov, ktorí dostávali ashwagandhu kvôli stresu, bola spozorovaná vyššia hladina antioxidantov, lepšia kvalitu spermií, ale aj zvýšená svalová silu. Rovnako sa ukázalo, že rastlina zvyšuje svalovú hmotu a znižuje telesný tuk. Okrem svojich protizápalových účinkov môže ashwagandha zlepšiť zdravie srdca znížením hladiny cholesterolu a triglyceridov.

Môže ju užívať každý?

I keď je ashwagandha bezpečná pre väčšinu ľudí, istá skupina ju používať nemôže. Osoby trpiace autoimunitnými ochoreniami by sa tejto rastline mali vyhýbať, pokiaľ to lekár vyslovene nepovolí. Sem zaraďujeme osoby s rheumatoid arthritis (reumatickou artritídou), lupusom, Hashimotovou tyreoiditídou a cukrovkou typu 1. Osoby, ktoré užívalú lieky z dôvodu ochorenia štítnej žlazy, by mali byť pri užívaní opatrné, pretože ashwaganda potenciálne zvyšuje hladinu hormónov štítnej žľazy. Withania somnifera sa rovnako neodporúča ženám v období gravidity a kojacim matkám. Jej aplikácia zvyšuje účinok liekov na spanie a proti úzkosti, preto sa neodporúča ich súbežné úžívanie!

Dávkovanie

Odporúčané dávkovanie ashwagandhy závisí od typu doplnku stravy. Extrakty sú účinnejšie, ako surový koreň ashwagandhy, alebo prášok. V každom prípade dodržujme pokyny uvedené na obale. Ashwagandha prášok odporúčame užiť večer približne 30 minút pred spaním, 0,5-1 čajovú lyžičku prášku (2-3 gramy) je potrebné rozmiešať v 200-300 ml tekutiny.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459457/

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-ashwagandha-benefits

Superpotraviny blog: